Britse koningin viert 92ste verjaardag met "Trooping the Colour"-parade

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse koningin Elizabeth II viert vandaag haar 92ste verjaardag door de jaarlijkse "Trooping the Colour"-parade in het centrum van Londen bij te wonen. "Trooping the Colour" is een jaarlijkse militaire parade voor de Britse vorst ter ere van zijn of haar verjaardag. De traditie, die haar naam ontleent aan de regimentsvlag of "Colour", gaat terug tot de in achttiende eeuw. Meer dan 1.000 soldaten van British Army Household Division, onder wie soldaten te paard en muzikanten, nemen deel aan de parade.

Elizabeth arriveerde vandaag in een paardenkoets op Horse Guards Parade, de paradeplaats in de buurt van Buckingham Palace. Meghan Markle, sinds vorige maand de gravin van Sussex, woonde de parade voor het eerst bij.

De leden van de koninklijke familie en 7.500 andere gasten bekeken de parade vanop een podium in Horse Guards. Onder de gasten bevonden zich onder meer de Britse minister van Defensie Gavin Williamson en zijn Amerikaanse ambtsgenoot James Mattis.

Eigenlijk verjaart de koningin op 21 april. Maar haar officiële verjaardagsfeest is de tweede zaterdag van juni. De Queen, die geboren is in 1926, zit al sinds 1952 op de Britse troon. Elizabeth II woonde de parade elk jaar bij, behalve in 1955, toen het evenement door een staking geannuleerd werd, aldus BBC.

bron: Belga