Bilbao verovert ritzege in Criterium du Dauphiné

door
Belga
Leestijd 2 min.

Pello Bilbao (Astana) heeft vandaag de zesde en voorlaatste etappe in het Critérium du Dauphiné (WorldTour) gewonnen. Na een korte etappe van 110 kilometer tussen startplaats Frontenex en de aankomst boven op La Rosière Espace San Bernardo bleef Bilbao als laatst overgebleven vroege vlucht de Welshe leider Geraint Thomas (Sky) en de Ier Daniel Martin (Emirates) voor. Na een zoals verwacht explosieve openingsfase trok een vroege vlucht van 25 renners op pad. Van Belgische zijde waren Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Thomas Degand (Wanty) en Pieter Serry (Quick-Step) van de partij. Ook onder meer topklimmers als Barguil (Fortuneo), Boswell (Katusha), bergkoning Cataldo en Bilbao (beiden Astana) haakten hun wagonnetje aan. Pauwels was de enige Belg, die de eerste schifting op Col du Pré overleefde. Ook in het peloton kwamen grote namen in de problemen. Onder meer Kwiatkowski (Sky), Nibali (Bahrain) en Jungels (Quick-Step) moesten lossen.

In de afdaling van de Cormet de Rosselend trok Bardet (AG2R) fors door. Hij kreeg het gezelschap van Tiesj Benoot (Lotto Soudal), maar het duo werd snel gegrepen. Voorin moest intussen ook Pauwels de koplopers laten rijden. Latour (AG2R) en Soler (Movistar) waren de kopgroep vanuit de achtergrond vervoegd, maar het was Bilbao die zich de sterkste toonde. Hij reed op de flanken van de slotklim alleen weg en hield de groep der favorieten achter zich. Leider Thomas snelde in het slot nog alleen naar de tweede plaats, voor Martin. Tiesj Benoot reed als eerste Belg naar de negentiende plaats.

Morgen eindigt de Dauphiné met een laatste korte bergetappe. Vanaf de startplaats in Moûtiers moeten 129 kilometers afgelegd worden, vooraleer aan te komen bovenop Saint-Gervais Mont Blanc.

bron: Belga