Trump blijft niet tot einde G7-top

door
Belga
Leestijd 2 min.

Amerikaanse president Donald Trump blijft niet tot het einde van de G7-top in de Canadese stad Quebec, Canada dit weekend, zo kondigde het Witte Huis aan. De G7-top vindt vandaag plaats, maar nog voor de aanvang was er reeds een confrontatie tussen Trump en de Franse en Canadese leiders. Trump zal morgen om 18.30 uur de G7-top van economische grootkrachten in Canada verlaten om door te vliegen naar Singapore, waar hij zijn samenkomst met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal voorbereiden. Trumps economische adviseur, Everett Eissenstat, zal de Amerikaanse president na zijn vertrek vertegenwoordigen op de G7-top, zei Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis.

Het ziet er naar uit dat Trump niet op een warm welkom moet rekenen. Vooral doordat hij nieuwe invoertarieven heeft opgelegd op staal en aluminium aan bondgenoten Canada, Mexico en de Europese Unie. De Franse president Macron en de Canadese premier Trudeau waarschuwden Trump de laatste dagen dat de zes andere industriestraten kunnen samenspannen tegen de VS. "Het maakt de Amerikaanse president niet uit of hij geïsoleerd staat. Ons maakt het evenmin wat uit om een verklaring van zes landen te ondertekenen als dat nodig zou zijn", schreef Macron donderdag op Twitter.

Trudeau verwees naar de recent opgelegde invoertarieven als een belediging. "Canada zal niet met minachting behandeld worden", zei hij tijdens een interview met televisienetwerk NBC. Trump reageerde onderkoeld op de kritiek van Macron, maar ook op die van de Canadese eerste minister Justin Trudeau. "Het handelsoverschot van de EU met de VS bedraagt 151 miljard dollar, en Canada houdt onze landbouwers en anderen buiten. Ik kijk ernaar uit hen morgen te ontmoeten", schreef Trump op Twitter.

Bron: Belga