Tom Robyns en Sarina Leenen verkozen tot handballers van het jaar

door
Belga
Leestijd 3 min.

Vrijdagavond zijn op Stayen, de thuishaven van voetbalploeg Sint-Truiden, de jaarlijkse handbalprijzen uitgereikt. Tom Robyn, actief bij Hubo Initia Hasselt, werd verkozen tot speler van het jaar. Sarina Leenen van Handbalclub Sint-Truiden ging aan de haal met prijs van beste speelster van het jaar. Het Gala van de speler en speelster werd voor het tweede jaar op rij georganiseerd op Stayen. Tijdens de avond werden heel wat prijzen uitgedeeld. Hoofdprijzen waren de titel van speler en speelster van het jaar. De spelers, speelsters en stafleden hebben het afgelopen seizoen in twee stemrondes, de eerste eind december en de tweede halfweg de play-offs, hun stem kunnen uitbrengen.

Tom Robyns treedt in de voetsporen van Arber Qerimi die vorig jaar door zijn collega's, speelsters en stafleden tot speler van het jaar verkozen werd. Net als Qerimi vorig jaar verlaat ook Tom Robyns zijn club om prof te worden in Frankrijk. Robyns ruilt Hasselt in voor de Franse tweedeklasser Straatsburg. Rbyns behaalde meer dan het dubbel van de stemmen dan Damian Kedziora die als tweede eindigde.

Bij de vrouwen haalde Sarina Leenen het met ruime voorsprong op teamgenoot Sara Marteleur. Leenen kondigde eerder dit seizoen haar afscheid aan de actieve sport aan. Naast de Beker van België, de landstitel mag ze nu een individuele prijs in ontvangst nemen.

Jelle Vonckx en Clara Verschuuren werden verkozen tot respectievelijk doelman en doelvrouw van het jaar. Vonckx, die eerder dit jaar met Hasselt de Beker van België won, neemt na 7 jaar afscheid van Hubo Initia Hasselt en keert terug naar zijn moederclub, eersteklasser Atomix. Clara Verschuuren ruilt haar moederclub DHC Waasmunster in voor het Nederlandse Dalfsen.

De laureaten van de trainer van het jaar zijn dezelfde als vorig jaar. Jo Delpire werd met ruime voorsprong gekozen tot trainer van het jaar bij de vrouwen. Delpire won dit seizoen met Sint-Truiden zowel de Beker van België als de titel. Bart Lenders werd opnieuw gekozen tot trainer van het jaar bij de mannen. Lenders won in maart de BENE-League en pakte afgelopen weekend zijn derde Belgische landstitel op rij.

Joren Lamers (Achilles Bocholt) werd verkozen tot Ligaspeler van het jaar. Jade Van Hoeck tot (DHC Waasmunster) mocht de trofee van Ligaspeelster van het jaar mee naar huis nemen.

In de categorie scheidsrechter van het jaar werd het duo Martens-Verdonck voor het derde jaar op rij tot beste scheidsrechtersduo gekozen. Scheidsrechtersbazen François Mulleners en Klaus Convents gaven het duo Haazen-Janssens de trofee Beloftevolle scheidsrechters van het jaar.

Voor het eerst werd er ook een Lifetime Achievement Award uitgereikt. Omdat het de eerste keer was dat de Belgische handbalbond KBHB zo'n prijs uitreikte werden er meteen twee awards uitgereikt. De eerste voor afscheidnemend international Thomas Cauwenbergs. De tweede voor Tim Houbrechts die na een carrière van 23 jaar afgelopen zaterdag afscheid nam van de actieve sport. Houbrechts pakte vorige week naast een nieuwe landstitel maar won eerder dit seizoen met zijn club Hubo Initia Hasselt de Beker van België.

- Uitslagen -

Speler van het Jaar: Tom Robyns (Hubo Initia Hasselt)

Speelster van het Jaar: Sarina Leenen (Handbal Sint-Truiden)

Trainer van het Jaar vrouwen: Jo Delpire (Handbal Sint-Truiden)

Trainer van het Jaar mannen: Bart Lenders (Achilles Bocholt)

Doelvrouw van het Jaar: Clara Verschuuren (DHC Waasmunster)

Doelman van het Jaar: Jelle Vonckx (Hubo Initia Hasselt)

Liga Speler van het jaar: Joren Lamers (Achilles Bocholt)

Liga Speelster van het jaar: Jade Van Hoeck (DHC Waasmunster)

Belofte scheidsrechters: Haazen - Janssens

Scheidsrechtersduo: Martens - Verdonck

Lifetime Achievement Red Wolves: Thomas Cauwenberghs

Lifetime Achievement Career: Tim Houbrechts

bron: Belga