Poetin krijgt Chinese vriendschapsmedaille in Peking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag de door China aangeboden "medaille van vriendschap" in Peking ontvangen. De Chinese president Xi Jinping overhandigde de medaille persoonlijk aan Poetin. De twee landen trachten momenteel de rangen te sluiten tegenover de uitdagingen van het Amerika van president Donald Trump. De medaille eert buitenlanders "die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de socialistische modernisering van China, aan het bevorderen van de uitwisselingen en samenwerking tussen China en de rest van de wereld en aan het behoud van de wereldvrede", zei het persagentschap Nieuw China. Het is de eerste keer dat China de vriendschapsmedaille aan een buitenlander uitreikt.

De Russische president werd bij zijn aankomst voor het officiële bezoek met alle eer in Peking ontvangen. Het bezoek gaat morgen en zondag verder in de oostelijk gelegen kuststad Qingdao, waar beide landen zullen deelnemen aan de top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), die verscheidene Aziatische landen groepeert.

Los van tijdelijke internationale meningsverschillen hebben China en Rusland altijd de ontwikkeling van hun relaties als een prioriteit beschouwd, zei Xi Jinping aan het begin van de ontmoeting met Poetin.

De leiders van China en Rusland zijn de laatste maanden dichter naar elkaar toe gegroeid na kritiek van de Amerikaanse president. Trump beschouwt de twee grootmachten als economische rivalen die de belangen van Amerika bedreigen.

De topbijeenkomst van de SSO valt samen met de G7-top van economische grootmachten in Canada.

Bron: Belga