Martin pakt ritzege in Dauphiné, Thomas is de nieuwe leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Ier Daniel Martin (UAE Emirates) heeft vandaag de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 130,5 kilometer tussen Grenoble en de slotklim naar Valmorel bleef Martin nipt de Britten Geraint Thomas (Sky) en Adam Yates (Mitchelton-Scott) voor. Thomas neemt de leiderstrui over van zijn ploegmakker, de Italiaan Gianni Moscon, die in de slotfase nog meer dan een minuut verloor. De vroege vlucht van de dag werd gevormd door negen renners. Onze landgenoten Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Laurens De Plus (Quick-Step Floors) kregen het gezelschap van de Fransen Gougeard (AG2R), Armirail (FDJ) en Edet (Cofidis), de Italianen Ravasi (UAE Emirates), Cataldo (Astana) en Fabbro (Katusha) en de Spanjaard Verona (Mitchelton-Scott). Nadat Cataldo, die te dicht in het klassement stond, zich liet inlopen, kon de groep een voorsprong van meer dan drie minuten opbouwen.

Onder druk van BORA-hansgrohe verkleinde het peloton de achterstand op twintig kilometer van de aankomst tot één minuut. De Plus, Edet en Ravasi hielden het het langst vol, maar ook zij werden op de slotklim naar Valmorel ingerekend. Daniel Martin sprong in het slot weg, terwijl leider Moscon moest lossen in de groep der favorieten. Ploegmakker Geraint Thomas mocht voor eigen rekening rijden en reed richting Martin, maar kon hem net niet meer inhalen. De Welshman werd wel de nieuwe leider. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) reed als eerste Belg naar een 23e plaats in de rituitslag.

Morgen wacht de renners in de voorlaatste etappe van de Dauphiné een korte bergetappe van 110 kilometer tussen Frontenex en La Rosière Espace San Bernardo. De aankomst ligt opnieuw bergop. Zondag eindigt de Dauphiné voor de renners met een derde aankomst boven op rij.

Bron: Belga