Bekende Vietnamese burgerrechtenactivist Nguyen Van Dai vrijgelaten en nu in Duitsland

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vietnam heeft de bekende burgerrechtenactivist Nguyen Van Dai voortijdig uit de cel ontslagen en laten vertrekken naar Duitsland. De 49-jarige advocaat landde samen met zijn echtgenote aan boord van een lijnvliegtuig in Frankfurt am Main. Daarna vlogen ze verder naar Berlijn. De bondsregering uitte haar genoegen over zijn vrijlating. Buitenlandse Zaken sprak van een "opmerkelijke humanitaire stap van Vietnam". Dai is een van de bekendste regeringscritici van het Zuidoost-Aziatische land, dat door een communistische eenpartijregering wordt bestuurd. De mensenrechtenadvocaat was pas in april tot 15 jaar cel en nog eens vijf jaar huisarrest veroordeeld. Hij werd toen door een rechtbank in Hanoi schuldig bevonden aan de voorbereiding van een staatsgreep. Daar kwam internationaal massaal protest tegen.

Dai had in 2006 een "comité voor mensenrechten" opgericht. Een jaar later werd de advocaat een eerste keer wegens antiregeringspropaganda veroordeeld. In 2013 stichtte hij de "Broederschap voor Democratie", een soort netwerk voor voorstanders van de democratie, waarna hij opnieuw werd opgepakt.

De betrekkingen tussen Duitsland en Vietnam staan sinds vorig jaar onder druk door de vermoedelijke ontvoering van een Vietnamees in de Duitse hoofdstad. Zakenman Trinh Xuan Thanh werd volgens een Duits onderzoek in de zomer van 2017 door de geheime dienst van zijn land in volle straat in Berlijn ontvoerd. Inmiddels werd de communistische ex-regeringsfunctionaris in zijn land tot tweemaal levenslang veroordeeld. Ook hij hoopt op een dag terug naar Duitsland te mogen vertrekken.

Bron: Belga