Argentinië krijgt IMF-infuus van 50 miljard dollar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft donderdag een akkoord bereikt met de Argentijnse regering van president Mauricio Macri over een lening van 50 miljard dollar. In ruil moet het Zuid-Amerikaanse land het overheidstekort fors terugdringen en de inflatie aanpakken. De overeenkomst moet wel nog groen licht krijgen van het directiecomité van het IMF. Argentinië heeft dringend nood aan geld om de waarde van de Argentijnse peso te stutten. De munt kelderde in de afgelopen maanden met ruim een vijfde. Daardoor zag de centrale bank van het Zuid-Amerikaanse land zich gedwongen de rente in korte tijd te verhogen tot 40 procent, een van de hoogste rentetarieven ter wereld.

IMF-baas Christine Lagarde reageert donderdag tevreden met de overeenkomst. "Onze financiële steun zal het marktvertrouwen versterken, wat de overheid tijd geeft om een aantal lang gevestigde kwetsbaarheden aan te pakken", zegt ze. Het uitgestippelde economische plan stelt onder meer een begrotingsevenwicht tegen 2020 voorop. "Deze maatregel zal uiteindelijk de nood aan financiering van de regering verminderen en de publieke schuld laten zakken", zegt Lagarde.

Het akkoord bevat ook "realistische en zinvolle doelen" om de inflatie te verlagen. De Argentijnse regering engageert zich daarnaast onder meer nog om de uitgaven voor sociale bijstand drie jaar lang niet te laten zakken onder een benedengrens. "Dat zal kansen en steun beiden aan zij die in armoede leven in de Argentijnse samenleving", aldus Lagarde.

President Macri had in mei al gezegd dat hij naar het IMF zou stappen voor een lening. De aankondiging leidde tot massale protesten van Argentijnen die vreesden dat het IMF te zware tegenprestaties zou eisen.

bron: Belga