‘Weekend zonder alcohol’: controles van vrijdagavond tot maandagochtend in hele land

'Weekend zonder alcohol': controles van vrijdagavond tot maandagochtend in hele land

Van vrijdag 8 juni vanaf 18 uur tot maandag 11 juni om 6 uur wordt een nieuw “Weekend zonder alcohol” georganiseerd. Het hele weekend lang zullen er in het hele land alcoholcontroles plaatsvinden op autosnelwegen, gewest- en gemeentewegen, op initiatief van de federale wegpolitie en in samenwerking met 122 lokale politiezones, de bevoegde overheden en de betrokken partners. Tijdens de vorige editie van het weekend zonder alcohol werden 47.921 bestuurders gecontroleerd, van wie 36.866 met een pretest en 11.055 met een ademtest. Van die laatsten waren er 10.153 safe en reden er 902 onder invloed van alcohol (1,88 procent).

“Met deze sensibiliseringsactie moedigen we de weggebruikers aan om voor alternatieven te kiezen (ter plaatse overnachten, taxi, openbaar vervoer enz.) of om vooraf een BOB aan te duiden om niet onder invloed van alcohol of andere stoffen achter het stuur plaats te nemen”, zo meldt de federale politie in een persbericht.

“We hopen dat de weggebruikers zich bewust worden van de echte alternatieven die ze niet alleen dit weekend maar het hele jaar door kunnen gebruiken. Naast de sensibilisering willen we ook de pakkans voor hardleerse bestuurders verhogen door een geïntegreerde aanpak te volgen en een groot aantal controles over het hele land te organiseren.”

bron: Belga