België vormt commando voor special forces met Nederland en Denemarken

door
Belga
Leestijd 1 min.

België, Denemarken en Nederland hebben vandaag een akkoord getekend voor de oprichting van een gezamenlijk commando voor hun special forces. Dat gebeurde in de marge van de vergadering van de ministers van Defensie bij de NAVO op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie in Brussel. Minister van Defensie Steven Vandeput ondertekende het Memorandum of Understanding (MoU) voor de oprichting van een Composite Special Operations Component Command (C-SOCC), samen met zijn ambtsgenoten Ank Bijleveld (Nederland) en Claus Hjort-Frederiksen (Denemarken).

België wijst 41 militairen permanent toe aan het commando, van de 125 in totaal, aldus minister Vandeput. Het gaat dan om officieren, onderofficieren en ondersteunend personeel. De minister stelde ook nog dat het om een "virtueel hoofdkwartier" gaat. Er komt dus geen fysiek hoofdkwartier voor het C-SOCC.

Het commando moet volledig operationeel zijn in 2021. Vanaf dan zal het deelnemen aan de snel inzetbare troepenmacht "Response Force" van de NAVO. Daarnaast kan het ook NAVO-operaties net als andere multinationale missies ondersteunen. Het commando is ook niet permanent, maar zal zich vormen bij operaties of bij training.

Het voorbereidend werk begon in februari 2017, toen de ministers een intentiebrief daartoe ondertekenden. De oprichting is dan ook vrij vlot verlopen, zei Vandeput nog.

Rose Gottemoeller, ondersecretaris-generaal van de NAVO, was aanwezig bij de ondertekening. Zij stelde dat het initiatief op het juiste moment gebeurt, omdat special forces steeds belangrijker worden in de huidige veiligheidscontext.

bron: Belga