Recycling Netwerk: “Verpakkingsindustrie toont slechte wil”

Recycling Netwerk: "Verpakkingsindustrie toont slechte wil"

“De verpakkingsindustrie stelt geen bijkomende of nieuwe maatregelen voor om het zwerfvuil en de plastic soep aan te pakken en toont slechte wil.” Dat zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk in een reactie op het plasticplan van de bedrijven, waarover De Morgen vandaag bericht. De verpakkingsindustrie heeft zelf een plan klaar om het gebruik van plastic in winkels en bedrijven terug te dringen en het zwerfvuil aan te pakken. Volgens De Morgen getuigt het plan echter van weinig ambitie.

Als het van de sector afhangt, verdwijnen de plastic zakken aan de kassa bijvoorbeeld pas eind 2019 uit beeld. En dat is dan nog alleen wat de supermarkten betreft, voor andere handelaars wordt voorgesteld een minimumprijs te hanteren. Ook de eenmalige plastic tasjes die je nu in de groente- en fruitafdeling vindt, zouden pas in 2022 vervangen worden door milieuvriendelijker alternatieven en wordt de discussie rond statiegeld nadrukkelijk vermeden.

Volgens milieuorganisatie Recycling Netwerk gaat het om “non-voorstellen”. “De drankenproducenten en supermarkten tonen geen goede wil om verantwoordelijkheid voor een proper Vlaanderen op te nemen”, zegt directeur Rob Buurman, die de bal in het kamp van de regering legt. “De producenten hebben decennia de tijd gehad om zelf met oplossingen te komen. Het is nu aan de Vlaamse regering om met een beslissing te komen die de meest voorkomende types producten doeltreffend uit het zwerfvuil haalt.” Zoals bekend pleit de milieuorganisatie voor statiegeld voor plastic flessen en blikjes, een verbod op plastic zakjes en een “specifiek systeem om de producentenverantwoordelijkheid concreet te maken” voor andere soorten afval.

bron: Belga