Puntensysteem voor Belgische scheidsrechters wordt aangepast

Puntensysteem voor Belgische scheidsrechters wordt aangepast

Het Referee Office van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is bezig het huidige systeem rond de quoteringen voor de Belgische refs aan te passen. Dat bevestigde scheidsrechtersbaas Johan Verbist in een gesprek met Belga. Het huidige systeem om de prestaties van de scheidsrechters in de competitie te beoordelen, werd afgelopen seizoen serieus op de korrel genomen. Het bleek immers dat een ingreep van de videoref sowieso een slechtere score betekende en dat weegt zwaar door in de eindafrekening. Daardoor zouden scheidsrechters eerder geneigd zijn de VAR niet te raadplegen of zijn advies in de wind te slaan.

“Het afgelopen seizoen was niet in alle wedstrijden een videoref voorzien. Je kan niet tegelijkertijd twee systemen gebruiken, eentje met en eentje zonder videoref. Dan krijg je namelijk onevenwicht in de eindafrekening”, vertelt Verbist. “Dus hebben we er afgelopen seizoen voor gekozen om iedereen op dezelfde manier te beoordelen. Videoref of niet, ons quoteringsysteem bleef hetzelfde.”

Vanaf volgend seizoen zal het systeem er volledig anders uitzien, zegt de scheidsrechtersbaas. “Volgend seizoen is er dan ook in alle wedstrijden een videoref. We zijn nu bezig een ander puntensysteem op poten te zetten tegen volgend seizoen.”

Verbist gaf ook nog toe dat de aanwezigheid van de videoref afgelopen seizoen wellicht een invloed had op de prestaties van de scheidsrechters. “Het zou eigenlijk niet mogen, maar ik ben er zeker van dat het bij sommigen een invloed had. Door de videoref word je tijdens een wedstrijd in plaats van erna meteen gewezen op de verkeerde beslissingen die je gemaakt hebt. Tijdens een match weet je al dat je quotering minder zal zijn. Dat neem je voor de rest van de wedstrijd mee.”

Toch zullen refs er mee moeten leren omgaan. “Het is een deel van het leerproces. Ze moeten die verkeerde beoordeling meteen vergeten. Dat is niet makkelijk, maar je kan de toekomst niet tegenhouden.”

bron: Belga