Publifin daagt gewezen europarlementslid Anne Delvaux voor de rechter

Publifin daagt gewezen europarlementslid Anne Delvaux voor de rechter

De Luikse intercommunale Publifin daagt gewezen RTBF-journaliste en voormalig europarlementslid (cdH) Anne Delvaux voor de rechter. Dat schrijven Sudpresse en Le Soir vandaag. Delvaux zetelde in de omstreden sectorcomités bij Publifin, en de intercommunale wil dat de leden van die comités de vergoedingen die ze er opstreken, terugbetalen. De leden van de sectorcomités bij Publifin, vaak lokale mandatarissen, streken voor hun mandaten in die ‘nep-adviesraden’ riante vergoedingen op. Het ging om bedragen tussen 1.340 en 2.871 euro bruto per maand.

De onderzoekscommissie van het Waals parlement heeft de intercommunale aanbevolen de vergoedingen terug te betalen, en daarvoor kijkt Publifin naar de leden. Wie de bedragen niet vrijwillig terugstort, wordt nu voor de rechter gedaagd. Het gaat naast Anne Delvaux nog om Serge Manzato, de PS-burgemeester van het Luikse Engis.

Delvaux bevestigt in de krant dat ze niet akkoord is gegaan met een vrijwillige terugbetaling. “En als het nodig is, ben ik bereid om zelf naar de rechter te stappen zodat alles aan het licht komt en alles gezegd wordt. Ik denk dat er sommigen zijn die daar maar weinig voor voelen.” De cdH-politica zetelde in het sectorcomité ‘Luik-Stad’ en streek daar bijna 14.000 euro voor op, een bedrag dat Publifin nu volledig terugeist.

De meeste leden van de sectorcomités hebben wel een conventie ondertekend met Publifin, waarin ze vrijwillig afstand doen van (een deel van) de opgestreken vergoedingen. Het gaat om 24 van de 26 leden. In totaal wordt zo ongeveer een derde van het totale bedrag – 288.000 van 1.038.000 euro – terugbetaald.

bron: Belga