Politieke onrust over positie Electrabel binnen Engie houdt aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De positie van Electrabel binnen Engie blijft voor politieke onrust zorgen. Zo bleek in de Kamer naar aanleiding van de vragen van Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Karin Temmerman (sp.a) aan minister van Energie Marie Christine Marghem. De bank HSBC verlaagde eerder de waardering van Engie, onder meer omwille van het risico tot verhoging van de provisie voor de Belgische kernuitstap in 2025. De bank zou volgens Reuters en Les Echos bezorgd zijn dat Engie zou gedwongen worden om de provisies voor het nucleaire gevoelig te verhogen. "Het nucleaire park van Engie blijft onder de mogelijkheden presteren", stelt HSBC. "We menen dat dat risico de gemaakte vooruitgang tenietdoet en de risicopremie verhoogt." Hoewel de Belgische markt slecht een verwaarloosbaar deel van de winst van de groep uitmaakt, maakt ze ongeveer 30 procent uit van de nettoschuld en vormt ze een belangrijk politiek risico", aldus nog de bank.

Volgens het vierde rapport over het nucleair passief van het NIRAS over de periode 2013-2017, stijgt de totale nucleaire kost met 15 miljard euro ten opzichte van de periode 2008-2012. De kosten voor de sluiting en ontmanteling van de sites van Doel en Tihange stijgt met 1,5 miljard of 42%.

Op 18 mei heeft de minister Synatom, een filiaal van Electrabel, geschreven met de vraag of de reserves van Electrabel nog steeds voldoende waren als provisie voor de ontmanteling en of er bijkomende garanties gevraagd werden als tegenwaarde van de provisies die aan Electrabel geleend werden. Synatom verzekerde dat de groep financieel gezond is en de wettelijke verplichtingen naleeft. Bijkomende acties zijn niet vereist, klonk het nog. Het antwoord is voor advies naar de Commissie voor Nucleaire Provisies gestuurd. De minister wil de Commissie nog voor de vakantie verder versterken.

bron: Belga