Ministers vergaderen maandag in Berlijn over vredesproces Oekraïne

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne komen maandag in Berlijn bijeen om het vredesproces voor Oekraïne weer te lanceren, zo heeft de Franse diplomatie vandaag bevestigd. Frankrijk benadrukte dat deze herlancering een voorwaarde was voor elke herziening van de sancties tegen Rusland. De nieuwe regering van Italië vraagt dat de Europese sancties tegen Rusland herzien worden. De herziening kan er pas komen als het vredesproces voor Oekraïne vooruitgaat, waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian. "Dat is beslist door het geheel van de Europese landen", zei hij.

"Zodra we vooruitgaan (met Oekraïne), kunnen we de kwestie van de sancties aansnijden, en dat zullen we aan de Italianen zeggen", benadrukte de Franse minister. De nieuwe Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte zei gisteren dat zijn land voorstander is van een "herziening" van de sancties.

Jean-Yves Le Drian benadrukte dat er een gelegenheid is om het vredesproces weer op de sporen te zetten nu Vladimir Poetin in maart herkozen is tot president. "We moeten nu vooruitgaan (...) we moeten dit moment aangrijpen om te handelen."

De akkoorden van Minsk, die op 12 februari 2015 ondertekend werden, konden geen einde maken aan het conflict. De pro-Russische separatisten en Oekraïne beschuldigden elkaar ervan de spanningen op te drijven.

bron: Belga