Rokers houden eigen rokersfeestje

roken houden eigen rokersfeestje
Foto Pixabay

Forest EU, een belangenvereniging van rokers, houdt donderdag een opmerkelijk feestje in Brussel waar rokers duchtig de sigaret kunnen opsteken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Voor de gelegenheid lanceert Forest EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco), ook een rapport over de antitabakslobby en de grote financiële steun van Europa.

Het feestje moet de vrije keuze van de rokers in de verf zetten met een rookvriendelijk terras. «We zijn niet pro-tabak en beseffen dat roken ongezond is, maar volwassenen moeten nog altijd zelf kunnen beslissen wat ze doen of laten», zegt Forest EU directeur Guillaume Périgois aan Belga.De maatregelen die Europa invoert tegen het roken worden te extreem, zo vindt de organisatie. De regulering heeft volgens Forest EU soms niet meer met gezondheid te maken.

«Het zal verboden worden in 2020 om sigaretten met een smaakje te roken en er is het verbod op pakjes met minder dan twintig sigaretten. Dat is belachelijk, want er waren net rokers die pakjes van tien sigaretten gebruikten om hun dagelijkse consumptie onder controle te houden», stelt Périgois.

Dinsdag maakte Forest EU nog zijn rapport «Smoke and Mirrors» bekend waarin het dieper ingaat op de financiering van de antitabaklobby door de Europese Commissie.

«Het rapport identificeert 24 verschillende antitabaksorganisaties die in Brussel actief zijn. Daarvan kregen er dertien liefst zes miljoen euro subsidies van Europa voor hun lobbywerk. De Europese Commissie stuurt zo zijn eigen regelgeving», aldus Périgois.