Metro’s Leesclub. Michel Wuyts: “Ik lees ook op de achterbank van de volgauto”

Metro's Leesclub. Michel Wuyts:
Foto VRT

Wielercommentator Michel Wuyts is één van de tien ambassadeurs van LangZullenWeLezen, de nieuwe leescommunity van de VRT. Hij leest deze maand samen met jullie ‘Paradijs bij het dashboardlicht’ van Robert van Eijden.

“Ik lees gemiddeld twee boeken per maand. In luwe periodes loopt dat aantal stevig op. In de Tour gaat al mijn leestijd op aan sportlectuur. Praten neemt voor mij beroepshalve veel tijd in beslag en om het praten te ondersteunen is lezen essentieel. Het verrijkt de inhoud en hopelijk ook mijn taal. Toch voelt lezen niet aan als dwangmatig. Ik kan er met het grootste plezier uren, halve dagen aan besteden. Als ik in paragrafen schoonheid ontdek, lees ik die tot twee, drie keer.”

“Herkenbaarheid doet glimlachen”

“Mijn favoriete leesplekken? Thuis op de zitbank, in Toscane op het terras, in de volgauto van de VRT op de achterbank. Mijn medereizigers hebben dan geen praatgezel aan me. Mocht ik met de trein reizen, dan las ik nog veel meer.”

“Ik kies mijn boeken in de eerste plaats op basis van recensies in tijdschriften. Bij nieuwe uitgaves van geliefde schrijvers heb ik die niet nodig. Haruki Murakami, A.F.Th. van der Heijden en Jeroen Brouwers koop ik blind. Ook ‘Paradijs bij het dashboardlicht’ koos ik op grond van recensies. De inhoud en de periode waarin het verhaal zich afspeelt spreken me aan. Ik hoop aspecten van mijn jeugd te ontdekken. Herkenbaarheid doet glimlachen.”