Negentig burgerlijke partijen bij start van proces in Halle

Negentig burgerlijke partijen bij start van proces in Halle

In Halle is het proces gestart van de treinramp in Buizingen in februari 2010. De inleidende zitting van de politierechtbank vond uitzonderlijk plaats in cultureel centrum ’t Vondel. Er zijn in totaal negentig burgerlijke partijen. Door de omvang van het proces verhuisde de politierechtbank van Halle naar het cultureel centrum ’t Vondel in het centrum van de stad. De inleidingszitting werd gehouden in de grote podiumzaal. Die was gevuld met zeventig betrokkenen van de treinramp van 15 februari 2010 in Buizingen, deelgemeente van Halle. Een botsing tussen twee treinen kostte die dag het leven aan negentien mensen. Bij het ongeval raakten ook 310 passagiers gewond.

Voor de start van het proces hadden zich al 65 personen burgerlijke partij gesteld bij de onderzoeksrechter. Op de zitting boden zich nog eens 25 nieuwe burgerlijke partijen aan. Dat brengt het totaal op negentig burgerlijke partijen, voor 329 slachtoffers. De procedure nam ruim twee uur in beslag.

De machinist van de P-trein van Leuven naar ’s Gravenbrakel die in aanrijding kwam met de IC-trein van Quiévrain naar Luik-Guillemins was op de zitting aanwezig. Hij werd samen met de NMBS en Infrabel gedagvaard als mogelijke verantwoordelijke voor de treinramp.

bron: Belga