"Matchfixing bestaat, maar wij werken aan zuiverder tennis"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag werden op verschillende plaatsen in België huiszoekingen uitgevoerd in een grootschalig onderzoek naar wedstrijdvervalsingen in het tennis. Bij Tennis Vlaanderen zijn ze zich bewust van de problematiek. "Matchfixing bestaat, maar wij werken eraan om onze sport te zuiveren", reageert Dirk Deldaele, Integrity Manager van Tennis Vlaanderen. Het onderzoek bracht aan het licht dat een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en nu professionele tennissers actief zou hebben omgekocht om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken.

"Wij wisten dat het onderzoek lopende was", verklaart Deldaele. "De precieze details kenden we uiteraard niet. Dat het tennis met soortgelijke problemen kampt, is voor ons niet nieuw. Maar we werken eraan om onze sport te zuiveren. We zetten hard in op preventie, en maken zo onze spelers bewust van de problematiek. Er is ook een meldpunt opgericht en onze toptennissers moeten een integriteitsverklaring ondertekenen. Daarnaast houden we ook sensibiliseringscampagnes bij internationale toernooien in België. Tot slot is er sinds 2016 een nationaal platform tegen matchfixing waar sportbonden, zoals wij, samenwerken met onder meer de gerechtelijke politie."

Het federaal parket liet ook weten dat bij de huiszoekingen dertien mensen werden opgepakt voor verhoor. Onder hen ook tennissers, "maar geen bekende namen". "Matchfixingpraktijken zien we inderdaad vooral opduiken bij ITF- en Futurestoernooien", legt Deldaele uit. "Het gaat ook voornamelijk om spelers die lager staan dan de driehonderdste plaats op de wereldranking. Zij zijn makkelijker te benaderen dan de echte toppers op bijvoorbeeld grandslamtoernooien."

Ook in het buitenland waren er interventies. Op vraag van de Belgische onderzoeksrechter werd simultaan opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slovakije, Nederland en de VS. De operatie kreeg steun van de Europese politieorganisatie Europol.

bron: Belga