Duizendtal politieagenten volgen uitvaart doodgeschoten collega’s op groot scherm

Duizendtal politieagenten volgen uitvaart doodgeschoten collega's op groot scherm

Een duizendtal politieagenten heeft vanmorgen op groot scherm de uitvaart gevolgd van Soraya Belkacemi en Lucile Garcia, de twee agentes die op 29 mei werden doodgeschoten door Benjamin Herman. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf de agentes postuum een ereteken. Op de uitvaart zelf waren onder meer een vertegenwoordiger van de koning, premier Charles Michel, ministers Jan Jambon en Koen Geens, Waals minister-president Willy Borsus, vicepremier Alexander De Croo, en oud-premier Elio Di Rupo aanwezig. Ook prins Laurent was (incognito) aanwezig, maar hij bleef buiten.

Een duizendtal politieagenten, hoofdzakelijk van de politie van Luik, woonde de uitvaartplechtigheid bij via een groot scherm buiten. Ze vormden een erehaag toen de twee lijkwagens het terrein opreden. Om alle bloemenkransen te vervoeren, waren nog twee andere lijkwagens nodig.

Politieagenten in burger, andere collega’s, naasten en pers vervolledigden de massa buiten. De families van de slachtoffers wilden een plechtigheid in intieme kring, dus toen de naasten het woord namen tijdens de plechtigheid, werd dat niet uitgezonden op het scherm.

Christian Beaupère, de korpschef van de politie van Luik, noemde de moord op de agentes “een aanval op de grondslag van de Belgische staat” en roept de autoriteiten op om de nodige maatregelen te treffen om de veiligheid en bescherming van iedereen, politie en burgers, te verzekeren. “We plooien, maar we breken niet. Als onze knieën de grond raken, zijn we niet gevallen en blijven we verder werken voor het volk, rechtop, met een zekere vrees, maar zonder angst”, zei hij.

bron: Belga