Vijf tips om professioneel te groeien

Foto R. V.

Sleep je jezelf elke dag naar het werk? Heb je het gevoel altijd hetzelfde te doen en niets meer te leren? Dan is het misschien tijd voor een carrièreswitch om je weer te motiveren. Hier zijn alvast enkele groeitips.

1. Geef weer zin aan je werk

Voor je je roekeloos in een nieuw avontuur stort, moet je even de balans opmaken van je kwaliteiten, vaardigheden en kennis. Om weer zin te geven aan je werk of een job te vinden die beter bij je past, moet je de juiste vragen stellen: Wat vind ik nuttig in mijn werk? Wat zou ik willen doen? Wat vind ik leuk?

2. Solliciteer op interne vacaturesLoop gerust wat vooruit en solliciteer op interne vacatures binnen je bedrijf. Zo test en visualiseer je meteen je vaardigheden. En je spoort ook je zwakke punten op. Je weet dus precies waaraan je nog moet werken om je droomjob binnen te halen.

3. Volg opleidingen

Een van de beste manieren om door te groeien, is nieuwe vaardigheden verwerven of je kennis updaten via een opleiding. Vaak biedt je bedrijf die kans aan. Grijp ze dus! Je kan ook externe opleidingen volgen in gespecialiseerde centra.

4. Praat over je behoefte om te evolueren

Om opleidingen te kunnen volgen, is het een goed idee met je baas te praten over je zin om te groeien. Hij geeft je niet alleen de kans om een interne opleiding te volgen, maar kan je ook mogelijkheden voorstellen om te veranderen van post of zelfs om te promoveren. Kom zelfverzekerd uit de hoek, toon je ambitie en stel zelf een paar pistes voor om te evolueren binnen je bedrijf.

5. Kijk verder dan je bedrijf

Zie je geen toekomst meer in je huidige bedrijf? Kijk dan wat verder en begin te werken aan je professionele netwerk. Vrijwilligerswerk is ook een goede manier van networking, om in contact te komen met nieuwe mensen die je kunnen vooruithelpen.