Hoe omgaan met deze vijf types collega’s

Foto Unsplash

Geen plek zo divers als de werkvloer. Maar het samenwerken met al die verschillende persoonlijkheden is soms een moeilijke evenwichtsoefening. Het is dan ook belangrijk dat je goed overeenkomt. Je brengt tenslotte een groot deel van je dag met hen door. Hieronder vijf verschillende types collega’s opgesomd en enkele tips om zo vlot mogelijk met hun persoonlijkheid om te gaan.

1.  De mentor

De mentor deelt graag zijn kennis met zijn of haar collega’s. Hij/zij wil je gidsen naar een betere versie van jezelf. Een mooi gebaar, maar vaak worden deze types snel beschouwd als bemoeizuchtig of betuttelend. Toch kan de raad van deze persoon erg waardevol zijn voor het verdere verloop van je carrière. Sla de goedbedoelde opmerkingen dus zeker niet af, maar geef duidelijk aan wanneer je het gevoel hebt dat het te veel wordt.

2. De flapuit

Heb je iemand op de werkvloer rondlopen met een extraverte persoonlijkheid? Dan is de kans groot dat hij de flapuit van het team is. Deze persoon eist snel de aandacht op en is een bom van energie. Las af en toe een persoonlijk momentje in zodat je niet overdonderd wordt door zijn of haar overheersende karakter.

3. De verbinder

Collega’s die van nature heel sociaal zijn, kunnen het best beschreven worden als verbinders. Zij vinden goede professionele relaties op het werk erg belangrijk. Zij zijn dan ook erg diplomatisch, harmonieus en kunnen de zaken snel relativeren. Maar de lijn tussen vriend en collega wordt hierdoor ook heel vaag. Baken daarom goed je grenzen af.

4. De bewaker

De meest rationale personen op de werkvloer zijn de bewakers. Ze geven de voorkeur aan orde en discipline en nemen niet graag risico’s. Ze zijn perfectionistisch en willen leren uit fouten die ze maken. Maar deze pragmatische kant zorgt ook voor een gebrek aan flexibiliteit waardoor er conflicten kunnen ontstaan. Communiceer duidelijk wat je doelstellingen zijn en overval hen niet abrupt met ideeën.

5. De introvert

Introverte werkkrachten staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling en hebben moeite met smalltalk. Ze zijn een aanwinst voor het bedrijf aangezien ze goed luisteren en observeren. Keerzijde is dat ze moeilijk te doorgronden zijn en niet altijd goed in de groep liggen. Ontmoet hen telkens op een rustige plaats en vermijd agressiviteit.

Minder tevreden over collega’s

Uit recent onderzoek van Randstad blijkt ook dat de sfeer op het werk de afgelopen tien jaar is achteruitgegaan. Zo zijn we minder tevreden geworden over met wie we samenwerken. Werknemers voelen zich minder gesteund en er is meer intolerantie op gebied van hoofddoeken en lichaamsversieringen. Toch een positieve noot: maar liefst één op de negen collega’s vond de liefde op het werk.