Schauvliege wil verbod op plastic bekers: reactie Rock Werchter en Tomorrowland

Schauvliege wil verbod op plastic bekers: reactie Rock Werchter en Tomorrowland
Schauvliege wil verbod op plastic bekers: reactie Rock Werchter en Tomorrowland

Rock Werchter maakt al enkele jaren gebruik van kartonnen borden en houten vorkjes in de plaats van plastic borden en bestek. Dat zegt Nele Bigaré, woordvoerster van het festival, deze avond. Met onmiddellijke ingang worden ook de plastic rietjes gebannen. Voor andere producten wordt naar werkbare, duurzame oplossingen gezocht. “Herbruikbare bekers vragen heel veel water om ze te reinigen, ter plaatse of elders. Dat is ook niet erg milieuvriendelijk. Er is nood aan onderzoek & ontwikkeling naar duurzame materialen. We staan open voor innovatieve ideeën en werkbare voorstellen”, aldus Bigaré. Teneinde zo veel mogelijk plastic te recycleren, geven de organisatoren overigens momenteel een drankbon aan 20 bekers of flesjes die festivalgangers binnenbrengen.

“We beseffen dat we het verbruik van plastic moeten terugschroeven en hebben daartoe al actief stappen ondernomen. Kunnen we plastic voor bepaalde toepassingen nu reeds vermijden of door alternatieven vervangen, dan doen we dat graag. Zo bannen we met onmiddellijke ingang alle plastic rietjes uit het Festivalpark. In 2019 willen we een eerste stand van zaken opmaken en een uitgebreid actieplan voor de volgende jaren voorleggen”, aldus Bigaré.

Ook de organisatie achter Tomorrowland zegt momenteel al te werken met kartonnen bordjes en bestek en met recycleerbare frisdrankverpakkingen (PET). Voor onder meer bier, wijn en cocktails worden wel nog plastic wegwerpbekertjes en rietjes gebruikt.

“Op onze camping Dreamville hebben we al eens gewerkt met afwasbare bekers, maar dat hebben we afgevoerd omdat het niet evident was op het vlak van hygiëne, handling en stockage door plaatsgebrek”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “We werken nu aan een nieuw systeem met inruilbare en afwasbare bekers waarvoor mensen een waarborg betalen. Dat zal in première gaan tijdens Tomorrowland Winter in de Alpen en normaal gezien vervolgens doorgetrokken worden naar het zomerfestival volgend jaar.”

Een verbod zou voor de editie van dit jaar niet meer haalbaar zijn, stelt Wilmsen, omdat alle bestellingen intussen al gebeurd zijn.

bron: Belga