Saoedi-Arabië levert voortaan rijbewijzen af voor vrouwen

Saoedi-Arabië levert voortaan rijbewijzen af voor vrouwen
Saoedi-Arabië levert voortaan rijbewijzen af voor vrouwen

De Saoedische autoriteiten zijn vandaag van start gegaan met het afleveren van rijbewijzen aan vrouwen. Saoedi-Arabië was het enige land ter wereld dat vrouwen verbood achter het stuur te kruipen. De vrouwen die vandaag een rijbewijs konden ophalen, beschikten al over een rijbewijs uit een ander land.

Koning Salman besliste in september 2017 om vrouwen niet langer te verbieden met de auto te rijden, in het kader van nieuw beleid aangestuurd door kroonprins Mohammed bin Salman. Vrouwen vanaf 18 zullen het recht krijgen een rijexamen af te leggen. In vijf grote steden openen rijscholen voor vrouwen.

Het ultraconservatieve moslimland voert een reeks hervormingen door die vrouwen meer laten deelnemen aan het economisch en sociaal leven. Vrouwen kunnen voortaan ook een bedrijf opstarten en voetbalwedstrijden of concerten bijwonen. Toch worden vrouwen nog steeds onderdrukt door een systeem van mannelijke voogdij. Ze hebben toestemming nodig van een man binnen hun familie om te reizen, te studeren of bepaalde beroepen uit te oefenen.

Vanaf 24 juni mogen vrouwen ook effectief de straat op met de wagen.

Bron: Belga