Poetin ondertekent wet over tegensancties “als antwoord op Verenigde Staten”

Poetin ondertekent wet over tegensancties
Poetin ondertekent wet over tegensancties "als antwoord op Verenigde Staten"

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend over tegensancties als antwoord op “de vijandige houding” van de Verenigde Staten en andere landen. Het document werd op 22 mei goedgekeurd door de Doema, het Russische parlement, en op 30 mei door de Federatieraad. De wet stelt dat de Russische regering op basis van de beslissing van de president verschillende tegenmaatregelen mag treffen tegen landen die sancties tegen Moskou hebben ingevoerd. Het mag dan wel niet gaan om levensnoodzakelijke producten waarvan er geen gelijkaardige in Rusland of in andere landen worden geproduceerd.

De beslissing kan ook door president Poetin genomen worden, op basis van voorstellen van de Russische veiligheidsraad. De maatregelen worden geannuleerd als de reden waarom ze er kwamen, verdwijnt, zo wordt er gepreciseerd.

Verder laat het document het kabinet van ministers toe om bilaterale samenwerkingen met landen die als “vijandig” worden bestempeld, of organisaties die in die landen gevestigd zijn, al dan niet tijdelijk stop te zetten.

Daarnaast mag de Russische regering export- en importoperaties met de Verenigde Staten en andere “vijandige” landen verbieden of beperken. De maatregelen als reactie op de sancties tegen Rusland zijn niet van toepassing op goederen die Russen of mensen uit andere landen mee het land binnen mogen nemen voor persoonlijk gebruik, staat nog in de tekst die Poetin ondertekende.

Bron: Belga