Oekraïense journalist in Moskou veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid

De Oekraïense journalist Roman Soesjtsjenko is in Moskou wegens vermoede spionage tegen Rusland tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeeld. Dat meldden Russische media vandaag. De Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB achtte het bewezen dat Soesjtsjenko (49) enkel als maskering voor het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform werkte. Eigenlijk is hij lid van de Okraïense geheime dienst en wilde hij in Rusland het leger en de nationale garde bespioneren, klinkt het. De Frankrijk-correspondent was in 2016 privé naar Rusland gereisd en daar gearresteerd. Oekraïne haalde fel uit naar het vonnis. “Niets houdt het Kremlinregime tegen in zijn poging de geest van de Oekraïners te breken”, zei president Petro Porosjenko in Kiev. “Dit is een politiek gemotiveerde zaak. We eisen zijn vrijlating”, tweette de woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Kiev, Marjana Beza.

Rusland en Oekraïne hebben in hun conflict de afgelopen maanden ook steeds meer journalisten op de korrel genomen. In Kiev werd de hoofdredacteur van het Russische persbureau Ria Novosti gearresteerd. In Wit-Rusland, een bondgenoot van Moskou, werd in mei een Oekraïense journalist wegens spionage veroordeeld.

Kiev is bereid 23 veroordeelde Russen te ruilen voor vier in Rusland gearresteerde Oekraïeners, onder hen ook filmregisseur Oleg Senzov, zei viceparlementsvoorzitster Irina Gerasjtsjenko vandaag. Senzov is sinds 14 mei in hongerstaking om een vrijlating van Oekraïense politieke gevangenen in Rusland te bereiken.

bron: Belga