Mogelijk meer dan 110 doden bij bootongeval voor kust van Tunesië

Mogelijk meer dan 110 doden bij bootongeval voor kust van Tunesië
Mogelijk meer dan 110 doden bij bootongeval voor kust van Tunesië

Mogelijk zijn meer dan 110 vluchtelingen verdronken nadat hun boot zonk afgelopen weekend voor de kust van Tunesië. De Tunesische zeemacht heeft vandaag de zoektocht naar overlevenden hervat. Voor de kust van Tunesië zijn al 48 lichamen van verdronken vluchtelingen gevonden, tweette Flavio Di Giacomo, woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag. Er zouden nog meer dan 64 personen vermist zijn, zei hij.

Wel hebben meer dan zeventig vluchtelingen het bootongeval, dat plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag dichtbij de Kerkenna-eilanden, overleefd. Zo verklaarde het IOM.

“De reddingsoperatie is hervat. Er zijn negen marineschepen, een helikopter en duikers ingeschakeld”, zegt de commandant van de marinebasis van Sfax, een stad gelegen aan de kust en net voor de Kerkenna-eilanden.

Volgens een overlevende zouden meer dan 180 mensen aan boord zijn geweest, terwijl het schip een capaciteit had van maximum 75 tot 90 personen.

Volgens een verantwoordelijke zijn 24 van de 48 gevonden lichamen geïdentificeerd. Het zou gaan om tien Tunesiërs en veertien personen afkomstig van de Sub-Sahara.

Onder de geredde opvarenden zijn zes buitenlanders: twee uit Ivoorkust, twee uit Kameroen en twee uit Marokko, zei het Tunesische ministerie van Defensie. De oorzaak van het zinken ligt waarschijnlijk bij de overlading van de boot, vertelde het ministerie. De reddingsoperatie werd gisteravond gestaakt wanneer de avond viel.

Nadat de controle in buurland Libië is verstrengd, is de Tunesische kust een toegangspoort geworden voor vluchtelingen die Italië willen bereiken. Veel vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken, trachten het Italiaanse eiland Sicilië te bereiken.

Volgens het IOM is dit het dodelijkste bootongeval op de Middellandse zee sinds twee februari, toen negentig vluchtelingen verdronken voor de kust van Libië.

Bron: Belga