Minister Crevits lanceert campagne voor gezondere lucht aan scholen

Minister Crevits lanceert campagne voor gezondere lucht aan scholen

Met “Paraat voor de Schoolstraat” lanceert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een nieuwe campagne die moet zorgen voor meer zuurstof in de schoolomgeving, letterlijk. Die campagne om luchtvervuiling terug te dringen in de schoolomgeving is vandaag voorgesteld in het West-Vlaamse Sint-Andries bij Brugge. Daarmee wil de minister lokale besturen en scholen ervan overtuigen zoveel mogelijk schoolstraten in te richten. De luchtkwaliteit in en rondom scholen wordt sterk bepaald door de drukte van het verkeer, de omgeving van de school en de afstand tot de straat. De grootste bron van vervuiling komt van het wegverkeer. Daaraan wil de minister iets doen. In april werd een “Taskforce luchtvervuiling schoolomgeving” opgericht. De nieuwe campagne is een van de eerste concrete realisaties.

Met de campagne “Paraat voor de Schoolstraat” wil minister Crevits zoveel mogelijk scholen, zowel basis als secundair, en lokale besturen ertoe aanzetten schoolstraten in te richten en uit te testen tussen midden september en midden oktober, zowel in Vlaanderen als voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel. Bij een schoolstraat wordt de straat op bepaalde momenten afgesloten, waardoor het drukke verkeer aan het begin en einde van de schooldag wordt beperkt. Waar dat moeilijker te realiseren valt, vraagt de minister de mogelijkheid te bekijken om kus-en-knuffelzones in te richten iets verderop zodat er minder luchtvervuiling rond de school hangt.De campagne wordt gecentraliseerd op de website www.paraatvoordeschoolstraat.be waar scholen alle info voor de inrichting van een schoolstraat terugvinden. Er worden goede praktijkvoorbeelden verzameld en er wordt bijgehouden welke gemeenten en scholen intekenen. Na half oktober wordt er geëvalueerd en nagegaan of er nog mogelijke drempels gesignaleerd worden.

“Het is belangrijk dat leerlingen in een gezonde omgeving naar school kunnen gaan. De luchtkwaliteit aan de schoolpoort is door het drukke verkeer aan het begin en einde van de schooldag al te vaak niet goed”, aldus minister Crevits. “Om werk te maken van een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving starten we de campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ met de bijhorende website. Op die manier vermijden we hoge pieken van stikstofdioxide vlak aan de schoolpoort en geven we scholen terug zuurstof.”

bron: Belga