Martinez: “Kunnen door reglement Kompany wat meer tijd gunnen om te herstellen”

Martinez:
Martinez: "Kunnen door reglement Kompany wat meer tijd gunnen om te herstellen"

Bondscoach Roberto Martinez heeft zijn hoop nog niet opgegeven om op het WK in Rusland te kunnen rekenen op Vincent Kompany. De verdediger verliet zaterdag in de tweede helft van de oefeninterland tegen Portugal (0-0) plots het veld met aangeslagen blik met wat leek op een liesblessure. Twee dagen later is de ernst van de blessure nog niet helemaal gekend. “Maar we kunnen wachten tot 24 uur voor de eerste match tegen Panama om een beslissing te nemen, want het reglement staat ons dat toe”, verklaarde Martinez vandaag in het Belgian Football Center in Tubeke. Martinez zou dus eventueel gebruikmaken van het WK-reglement. Dat stipuleert dat de bondscoach tot 24 uur voor de start van de eerste wedstrijd van zijn team de mogelijkheid heeft een geblesseerde speler alsnog te vervangen, op voorwaarde van goedkeuring door de medische commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. De bondscoach kan dit toepassen voor Kompany, maar ook voor Thomas Vermaelen, die momenteel herstelt van een hamstringblessure.

“We zullen nog zeven à tien dagen moeten wachten op een exacte diagnose”, verklaarde Martinez. “Een scan kan helpen, maar is niet alleszeggend en kan misleiden. We zullen de komende dagen analyseren hoe Vincents lichaam op de blessure reageert. We gaan er alles aan doen om hem fit te krijgen voor het toernooi, en ik heb er alle vertrouwen in dat onze medische staf goed werk zal leveren. We kunnen door het WK-reglement wachten tot 24 uur voor de eerste wedstrijd om een beslissing te nemen, en gunnen Vincent tijd tot dan. Dan kunnen we een nieuwe analyse maken en kijken of Vincent voor ons van nut kan zijn op het toernooi.”

“Vincent was uiteraard teleurgesteld toen hij het veld moest verlaten”, vervolgde de Spanjaard. “Maar intussen heeft hij de knop weer omgedraaid. Hij is weer fris van geest en is gisteren al begonnen aan zijn weg terug. Hij toonde tegen Portugal met zijn leiderschap nog zijn waarde voor het team, dus we hopen dat hij tegen het toernooi weer fit is.”

Laurent Ciman is stand-by en kan indien nodig inspringen als Kompany of Vermaelen niet fit geraken. “Hij heeft erg veel ervaring en zo’n rol vormt geen probleem voor hem”, verduidelijkte Martinez. “Laurent kan makkelijk de positie overnemen van Kompany of Vermaelen en weet wat van hem verwacht wordt. We moeten een lijst indienen van 23 waar hij niet op staat, maar op het trainingsveld werken we met een groep van 24.”

Kompany kreeg de voorbije jaren veelvuldig af te rekenen met allerhande blessures. In 2016 moest hij nog verstek laten gaan voor het EK in Frankrijk. Ook toen gooide een liesblessure roet in het eten.

Bron: Belga