Bezoekers Gentse Feesten betalen 1 euro voor inwisselbare beker

Bezoekers Gentse Feesten betalen 1 euro voor inwisselbare beker

De belangrijkste organisatoren van de Gentse Feesten kopen 500.000 inwisselbare bekers voor de komende editie. Die moeten de zowat 1,6 miljoen plastic bekers die vandaag op de grond belanden, vervangen. Bezoekers betalen 1 euro waarborg en kunnen de bekers aan elke bar terugbrengen. De organisatoren spreken van een “logistieke stunt”. Schepen van Milieu Tine Heyse (Groen), die eerder een verbod op plastic bekers had afgekondigd, belooft financiële en praktische steun. “Dit is geen utopie, het is een uitdaging”, klinkt het. Elk jaar bezoeken zowat anderhalf miljoen mensen de Gentse Feesten, wat elke nacht voor een zee van plastic bekers op de Gentse straten zorgt. Het Gentse stadsbestuur verbiedt de plastic bekers en werkt samen met de 5 belangrijkste organisatoren om een inwisselbare beker te promoten. Elke nacht zal een CNG-vrachtwagen de gebruikte bekers ophalen en naar Luik brengen, waar ze op een duurzame manier grondig worden afgewassen. Elke beker wordt gemiddeld 200 keer hergebruikt. Volgens de organisatoren een logistieke primeur: nergens in Europa behandelt een festival een gelijkaardig volume inwisselbare bekers.

Voor het project wordt samengewerkt met het Waalse bedrijf Ecocup, dat hem bedrukt met een ‘totem’-motief. Het is mogelijk dat de bekers ook op andere festivals gaan opduiken, zodat ze niet heel het jaar moeten worden gestockeerd. Vlaams minister Joke Schauvliege gaf opdracht aan OVAM om bijkomende regelgeving voor te bereiden voor duurzame festivals.

Het Gentse project met inwisselbare bekers kost zowat 170.000 euro. De organisatoren krijgen van de stad Gent een financiële subsidie van 77.000 euro, bijkomende promotie en steun bij transport en tijdelijke opslag.

bron: Belga