Baltische staten steunen Pools verzoek om een permanente Amerikaanse militaire basis

Baltische staten steunen Pools verzoek om een permanente Amerikaanse militaire basis
Baltische staten steunen Pools verzoek om een permanente Amerikaanse militaire basis

De Baltische staten steunen het verzoek van Warschau aan Washington voor een permanente Amerikaanse militaire basis in Polen. “De aanwezigheid van de Verenigde Staten in de regio Polen en de Baltische staten is naar mening van Estland erg belangrijk. Dat de VS nog actiever zijn in Polen is alleen maar aan te prijzen”, zei de Estse regeringsleider Jüri Ratas vandaag volgens het persbureau BNS na een bijeenkomst van de Baltische premiers in Tallinn. De Litouwse regeringsleider Saulius Skvernelis zei: “Ik geloof dat we allen belang hebben in de aanwezigheid van de Verenigde Staten in onze regio. Daardoor krijgen we een bijkomende veiligheidsgarantie, een grotere afschrikking.” Ook zijn Letse collega Maris Kucinskis is gewonnen voor de zaak. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz beschreef op dezelfde persconferentie de aanwezigheid van de VS als belangrijkste afschrikkingsmiddel. Er moet meer voor gedaan worden opdat de VS in de regio verankerd blijven, klinkt het.

Warschau is volgens de media bereid om met 2 miljard dollar te helpen aan de bouw van een permanente Amerikaanse militaire basis in Polen. Dat heeft de Poolse regering in een schrijven aan het Congres, denktanks en regeringsinstellingen in de Verenigde Staten aangeboden, zo blijkt uit een op het internet gepubliceerd document van het ministerie van Defensie.

Polen en de Baltische staten maken zich zorgen om hun veiligheid door de aanslepende crisis in Oekraïne. Om Rusland af te schrikken, hebben de VS daarom sinds 2014 eenheden volgens een rotatiesysteem daarheen gestuurd. Ook de NAVO heeft door het sturen van bataljons naar de vier landen haar aanwezigheid aan de oostflank van de militaire alliantie versterkt.

bron: Belga