Aantal nodeloze oproepen naar noodcentrale 112 blijft dalen

Alle noodcentrales 112 samen kregen vorig jaar 2.659.310 oproepen. In 29 procent van de gevallen ging het om nodeloze oproepen. Dat is een daling van het aantal oneigenlijke oproepen tegenover de jaren ervoor, zegt woordvoerder Thomas Biebauw van de FOD Binnenlandse Zaken. Het grootste deel van de nodeloze oproepen zijn zogenaamde “broekzakoproepen”. Dat betekent dat men per ongeluk naar de noodcentrale belt terwijl de gsm bijvoorbeeld in de broekzak of handtas zit. Die categorie maakte vorig jaar 20 procent van alle oproepen naar 112 uit. Andere voorbeelden van oneigenlijke oproepen zijn bellers die contact opnemen voor technische problemen of kwaadwillige oproepen.
Volgens Biebauw is die daling van het aantal nodeloze oproepen een gevolg van het toenemende gebruik van smartphones in plaats van traditionele gsm’s. Bij smartphones komen broekzakoproepen immers minder voor. Daarnaast wijst hij op het effect van informatiecampagnes die mensen vragen om enkel voor echte noodhulp naar 112 te bellen.
In 2016 bedroeg het aandeel nodeloze oproepen nog 32 procent van het totaal. Ook toen was er een daling tegenover het jaar ervoor, waarbij overigens dezelfde oorzaken aangehaald werden.

bron: Belga