760 gepensioneerden toch weer voor de klas

760 gepensioneerden toch weer voor de klas

Sinds 2009 kunnen leerkrachten ook na hun 65ste aan de slag blijven als onderwijzend personeel. Het aantal gepensioneerden dat daarop intekent, is jaar na jaar toegenomen. Vorig schooljaar stonden er 760 voor de klas: een ruime verdubbeling tegenover het schooljaar 2009-2010, toen het systeem in werking trad. In totaal zijn sindsdien al 1.753 gepensioneerde leerkrachten aan het werk geweest, ruim de helft van hen in het basis­onderwijs. De duur van hun opdrachten bedroeg gemiddeld 32 dagen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) opvroeg en die maandag in De Standaard staan.

Vanaf 2019 zal de jaarlijkse vraag naar nieuwe leerkrachten stijgen van 5.000 naar 6.000 tot 7.000 voltijdse krachten per jaar.

Zowel minister Crevits als Meuleman zijn tevreden dat gepensioneerde leerkrachten bereid zijn de krapte op de arbeidsmarkt aan te vullen. “Zo kunnen ze hun expertise en ervaring doorgeven”, zegt Meuleman. “Maar op lange termijn is dat natuurlijk geen structurele oplossing.”

bron: Belga