Rusland-onderzoek – Advocaten argumenteren dat Trump onderzoek niet kán belemmeren

Rusland-onderzoek - Advocaten argumenteren dat Trump onderzoek niet kán belemmeren

De advocaten van Donald Trump hebben een vertrouwelijke brief gestuurd naar speciaal aanklager Robert Mueller om te zeggen dat de president het Rusland-onderzoek niet kán belemmeren. Dat schrijft de New York Times. In de twintig pagina tellende brief, die de New York Times publiceert, zeggen de advocaten tegelijk dat Trump niet verplicht is om zich te laten interviewen door de onderzoekers. Volgens de brief heeft Trump het grondwettelijke recht om, “als hij dat wil, het onderzoek te beëindigen, of zelfs zijn macht aan te wenden om een pardon te verlenen”. Volgens de advocaten betekent dat dat hij, naar de letter van de wet, het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 gewoon niet kan belemmeren.
Het onderzoek van Mueller naar de Russische inmenging en de mogelijke betrokkenheid daarbij van Trumps campagneteam ging in mei vorig jaar van start. Trump had toen net FBI-directeur James Comey ontslagen, die onderzoek deed naar de beïnvloeding van Moskou.
Het onderzoek irriteert Trump mateloos, zo valt op te maken uit zijn activiteit op Twitter. “De nonsens van de collusie met Rusland” noemt hij het onderzoek. Recent vroeg Trump Mueller zelfs om ermee te stoppen. Zaterdag nog beschuldigde hij het ministerie van Justitie en de speciaal aanklager ervan dat ze zijn brieven naar de media lekken. Hij herhaalde nogmaals zijn kritiek op het Rusland-onderzoek.
“Wanneer zal deze dure, bedrieglijke heksenjacht ooit stoppen? Zo slecht voor ons land”, tweette hij, met de uithaal naar de Democraten en de ‘fake news media’ er gewoontegetrouw bovenop.

bron: Belga