Rechtbank Brugge – Maandag uitspraak over moord in Blankenberge

De Brugse correctionele rechtbank velt maandag een vonnis in de moordzaak tegen Eddy Boerjan (49). De Blankenbergenaar bracht zijn ex-partner Petra Vanaerde (44) in september 2015 met messteken om het leven. Het openbaar ministerie vorderde een gevangenisstraf van 25 jaar. Op 17 september 2015 hadden Eddy Boerjan en Petra Vanaerde afgesproken om nog eens te praten. De beklaagde vroeg onder andere of hij enkele spullen kon terugkrijgen. De discussie liep volgens Boerjan pas helemaal uit de hand toen het slachtoffer hem uitlachte met zijn bedprestaties. De beklaagde stak uiteindelijk twee keer met een mes van 21 centimeter in de hals van zijn ex-vriendin.
Na de feiten ging Eddy Boerjan zich bezatten in een café in Sluis. Hij vergokte er ook het geld van zijn slachtoffer. Pas na twee dagen keerde hij te voet terug naar zijn woning, waar hij werd ingerekend door de politie. Sindsdien zit de beklaagde in voorhechtenis.
Volgens het openbaar ministerie werden de feiten met voorbedachten rade gepleegd. Zo merkte procureur Christophe Bergez op dat het mes verstopt zat in het salontafeltje. De verdediging vroeg echter om een herkwalificatie naar doodslag. Bovendien wierpen zijn advocaten Jelle Dejaegher en Luc Arnou op dat Boerjan uitgelokt werd door het slachtoffer. Als de rechter dat standpunt zou volgen, is vijf jaar cel de maximumstraf. Voor moord riskeert Boerjan tot 30 jaar gevangenisstraf.
Door de Potpourri II-wetgeving konden sinds het voorjaar van 2016 alle misdaden voor de correctionele rechtbank gebracht worden. Het Grondwettelijk Hof heeft ondertussen echter geoordeeld dat moorden en doodslagen voor het hof van assisen moeten behandeld worden. Met het vonnis in de zaak tegen Eddy Boerjan valt daardoor het doek over het laatste gecorrectionaliseerd moordproces in West-Vlaanderen. Enkele dossiers, zoals de kasteelmoord, zijn wel nog hangende voor het hof van beroep in Gent.

bron: Belga