Bijna vier miljoen kinderen gaan niet naar school in Afghanistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens 3,7 miljoen kinderen tussen zeven en zeventien jaar gaan in Afghanistan niet naar school. Dat bericht Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Van de 3,7 miljoen kinderen zijn er 2,2 miljoen meisjes. Nog eens zowat 300.000 kinderen hebben een groot risico op schooluitval.

Alles samen dreigt zowat de helft van de Afghaanse jeugd geen onderwijs te genieten. Vooral in een aantal zuidelijke provincies (Kandahar, Paktia, Helmand, Oeroezgan of Nangarhar) is de toestand dramatisch. Ze is de voorbije jaren ook verslechterd, na de terugtrekking van de Navo-troepen eind 2014 en het oplaaiende geweld met de taliban.

"De nabijheid van de frontlinie heeft een grote impact op het sluiten van scholen en op de leerplicht, zeker voor meisjes", luidt het in het 120 pagina's tellende rapport van Unicef. Het is moeilijk om in door oorlog verscheurd gebied onderwijzend personeel aan te trekken. Bovendien zijn er ook amper vrouwelijke leerkrachten, terwijl ouders hun dochter niet door een man willen zien opvoeden.

De taliban controleren naar schatting 14,5 procent van het Afghaanse grondgebied. In nog eens 30 procent wordt er strijd geleverd met de extremisten. Daarnaast neemt ook de armoede in het land toe, waardoor meisjes jong trouwen en kinderen moeten gaan werken.

Het rapport komt er een week nadat de taliban een verordening uitvaardigden om in de noordelijke Takhar-provincie 27 scholen te sluiten. Zo'n 11.000 kinderen krijgen er plots geen onderwijs meer.

bron: Belga