Air Belgium zorgt voor allereerste langeafstandsvlucht vanuit Charleroi

Air Belgium zorgt voor allereerste langeafstandsvlucht vanuit Charleroi
Air Belgium zorgt voor allereerste langeafstandsvlucht vanuit Charleroi

Zondag rond 14.10 uur uur stijgt vanop de luchthaven van Charleroi de allereerste commerciële Air Belgium-vlucht op, met bestemming Hongkong. Het betekent de échte start van de luchtvaartmaatschappij, die de voorbije maanden wel al een resem vluchten uitvoerde voor andere partijen. Ook voor de luchthaven van Charleroi is het een primeur: de allereerste langeafstandsvlucht. De opstart van Air Belgium was een werk van lange adem. Begin 2017 al deed CEO Niky Terzakis zijn plannen voor het eerst uit de doeken in de media. Maar pas midden maart dit jaar kreeg de maatschappij haar vlieglicentie (AOC). Ook nadien waren er nog administratieve problemen, waarop de opstartdatum moest worden verschoven van eind april naar begin juni.
Zondag is het dan toch zover en voert Air Belgium zijn allereerste eigen lijnvlucht uit. Die is allerminst uitverkocht, maar ze wordt door de maatschappij beschouwd als een “technische vlucht” om alle procedures te controleren en de laatste puntjes op de i te zetten. Het tweede vertrek vanuit Charleroi, op woensdag 6 juni, wordt de “inaugurale vlucht”. Er zullen dan de nodige festiviteiten plaatsvinden.
Ook Brussels South Charleroi Airport heeft redenen tot vieren. De opstart van Air Belgium betekent immers de start van langeafstandsvluchten vanuit de Henegouwse luchthaven. Er wordt 30 à 35 miljoen euro geïnvesteerd om de landingsbaan te verlengen tot 3.200 meter tegen 2021, en nog eens 6 à 7 miljoen euro in onder meer een nieuwe terminal, lounge en handelszone.
Air Belgium start met twee vluchten per week van en naar Hongkong. In juli zou er een derde vlucht volgen en vanaf oktober zou er vier keer per week gevlogen worden.
De maatschappij hoopt tijdens de zomer een derde vliegtuig aan de vloot te kunnen toevoegen, om “in de komende maanden” een tweede bestemming in China op te starten.

Bron: Belga