Waarom we boos worden als mensen geen kinderen willen

Steeds meer koppels beslissen om geen kinderen te krijgen. Daar wordt echter nog steeds raar van opgekeken. Volgens een studie van Indiana University maakt het ons zelfs boos. De reden daarvoor ligt bij de sociale druk die we voelen.
door
heleen.savels
Leestijd 1 min.

Voor de studie werden 197 studenten ondervraagd. Meer dan de helft gaf toe dat ze verontwaardigd zijn als mensen ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen. Bij sommigen roept het zelfs gevoelens van afkeuring en walging op. Volgens de onderzoekers wordt voor nakomelingen zorgen namelijk gezien als een morele plicht.

Egoïstische keuze

"In onze maatschappij kiezen de meesten voor kinderen. Daardoor zijn veel mensen in eerste instantie wat verbaasd als ze een bewust kinderloos koppel ontmoeten", vertelt hoofdonderzoekster Ashburn-Nardo aan de Amerikaanse krant Huffington Post. "Dat het ze er, zelfs als ze het koppel in kwestie zelfs niet kennen, boos van worden, is een nieuwe ontdekking."

Het idee dat iedereen zich moet voortplanten, zit nog steeds ingebakken in ons brein. Daardoor is er een grote sociale en maatschappelijke druk om kinderen te krijgen. Koppels die geen kinderwens hebben, krijgen dan ook vaak negatieve reacties. Mensen vinden hun keuze vaak egoïstisch en verwijten vrouwen een gebrek aan vrouwelijkheid.