Nederlandse tv-kijker moet dubbel gaan betalen

De Nederlandse tv-kijker moet volgend jaar extra geld neerleggen om programma’s van de openbare omroep te kunnen zien. Om het krimpende budget dat de Nederlandse regering uittrekt te compenseren, geeft de NPO vol gas met zijn betaaldienst NPO Start Plus, schrijft De Telegraaf zaterdag. Programma’s die nu nog gewoon te zien zijn op de openbare netten, vooral documentaires en drama, verdwijnen straks achter een betaalmuur. Dit blijkt uit het Jaarplan Video 2019, dat in handen is van de krant.
Voor de tv-kijker betekenen de voornemens dat er voor het zien van veel geliefde programma’s twee keer betaald zal moeten worden. Nadat eerst de belastingdienst al heeft geïnd, zal de kijker ook een abonnement moeten nemen op NPO Start Plus. Dat kost 2,95 euro per maand en zou met alle nieuwe programma’s duurder kunnen worden.
De NPO heeft de plannen ontwikkeld vanwege grote bezorgdheid over de financiering uit Den Haag. Naar verwachting krijgt de openbare omroep komend jaar 62 miljoen euro minder dan nu.

Bron: Belga