Emils Liepins kroont zich tot verrassende winnaar in Heistse Pijl

De 25-jarige Emils Liepins (One Pro Cycling) heeft vandaag de Heistse Pijl, met start in Turnhout en aankomst in Heist-op-den-Berg, gewonnen. De Let haalde het na een sprint met vier voor de Nederlander Wouter Wippert en de Fin Aksel Nommela. Jens Adams eigende zich de vierde plaats toe. Het was Laurens Sweeck die met Erlend Blirka, Jordi Meeus, Rob Ruijgh en Corné van Kessel zorgde voor de traditionele vroege vlucht. Het vijftal mocht de acht plaatselijke ronden, van elk 15,7 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Berg van Heist, aansnijden met een voorsprong van 4:10 op de grote groep.

Daarin werd het tempo stelselmatig opgetrokken en met nog 55 kilometer voor de boeg smolt alles opnieuw samen. Het bleef zeer onrustig tot zich op 43 kilometer van de finish een kopgroep vormde met negen renners. Daar maakten Nikolas Maes, Martijn Budding, Robbe Ghys, Tim Merlier, Mark Mc Nally, Michael Freiberg, Hayden Mc Cormick, Marten Kooistra en Kristian Aasvold deel van uit. Een drietal met Jimmy Janssens, Jim Aernouts en Piotr Havik probeerde de kloof met de vluchtersgroep te overbruggen, maar slaagde niet in de opzet.

De negen leiders konden met een voorsprong van een halve minuut beginnen aan de laatste drie ronden. Nog voor het aansnijden van de twee laatste ronden kregen we een algemene hergroepering. Het bleef aanvallen regenen maar niemand slaagde erin een grote kloof op te bouwen. Piotr Havik ging bij het ingaan van de slotronde even voor het peloton uit rijden. Achter hem regelden de mannen van Roompot-Nederlandse Loterij het tempo en op twee kilometer van het einde was de vlucht van Havik voorbij. Jens Adams trok fors door maar zag zich in de laatste rechte lijn geremonteerd worden door Emils Liepins.

bron: Belga