Dieven aan de haal met beeldengroep ’t Zand Brugge

Dieven hebben een aantal beelden gestolen van de bekende beeldengroep die tot voor kort op ’t Zand stond in Brugge. Dat meldt de stad. Brugge reageert geschokt op de diefstal. De beeldengroep sierde tot voor kort ’t Zand in Brugge, maar door de heraanleg moest het kunstwerk wijken. Brugge wou de beeldengroep een mooie plaats geven in het Koning Albert I-park, omdat de beelden niet meer echt op het vernieuwde ’t Zand pasten.
Toen de aannemer de beelden wou gaan oppikken vanop de stockageplaats, een beveiligde site aan de Blauwe Toren, stelde hij vast dat de meest beelden verdwenen waren.
De bevoegde diensten kwamen intussen ter plaatse en lichtten de politie in. Het parket is een onderzoek gestart. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het om een recente diefstal gaat, die bijzonder goed georganiseerd was. De beelden wegen samen meer dan vijf ton en stonden veilig weggeborgen achter een afgesloten hek, op een voor de meeste mensen onbekende site. De dieven hebben de omheining vernield en hebben de zware beelden met groot materieel verplaatst. Politie en parket sluiten niet uit dat het de dieven te doen kan zijn om de waarde van het brons, waaruit de beelden zijn vervaardigd.
Naast het materiële verlies is dit ook een emotionele slag voor Brugge. De beeldengroep van kunstenaars Stefaan Depuydt en Livia Canestrano is bekend bij alle Bruggelingen. Vrijdag zijn de resterende stukken alsnog ter plaatse gebracht, waar de werken verder doorgaan.

bron: Belga