Defensieminister VS beschuldigt China van intimidatie in Zuid-Chinese Zee

Defensieminister VS beschuldigt China van intimidatie in Zuid-Chinese Zee

De minister van Defensie van de VS, James Mattis, heeft China ervan beschuldigd een politiek van intimidatie en dwang te voeren in de Zuid-Chinese Zee. Hoewel China het tegendeel beweert, hebben de uitbouw van wapensystemen en het stationeren van bommenwerpers op kunstmatig opgehoogde eilanden slechts tot doel om militaire druk uit te oefenen, zei Mattis zaterdag in Singapore, volgens de Angelsaksische media.
Mattis bevestigde op de veiligheidsconferentie, de zogenaamde Shangri-La Dialoog, het plan van de VS om de vaarweg voor alle naties open te houden. “De VS zijn in de Indo-Pacifische regio om er te blijven. Dat is ons prioritaire operatiegebied.”
Mattis zei dat de VS zich in de regio voortaan sterk wil engageren. Vooral het militaire bondgenootschap Asean moet een belangrijke rol spelen in de visie van de VS van een “vrije en open Indo-Pacifische regio”. China’s politiek in de Zuid-Chinese Zee staat “in sterk contrast” met die openheid in de strategie van de VS.
China bedreigde recent nog twee marineschepen van de VS die ostentatief door Peking geclaimde wateren doorkruisten. De VS op zijn beurt noemt de strategie van China, om de wateren als Chinees gebied te claimen, ontoelaatbaar en houdt vast aan de vrije scheepvaart in de regio.

bron: Belga