Betoging tegen ggo’s in Burkina Faso

Betoging tegen ggo's in Burkina Faso

Ruim duizend betogers hebben zaterdag in Ouagadougou tegen de introductie van genetisch gemodificeerd organismen (ggo’s) in Burkina Faso geprotesteerd. Ze eisten een “gezonde en onafhankelijke landbouw” in het West-Afrikaanse land. “GGO’s, we willen ze niet”, “Monsanto, rot op”, waren enkele van de slogans die de manifestanten in de hoofdstad scandeerden. Sommigen droegen spandoeken met daarop: “Stop aan al die genetische en criminele manipulatie”, “Monsanto, Malaria Target en Bill Gates, weg uit Afrika”.
“Wij zijn geen proefdieren waarop genetisch gemodificeerde muggen kunnen worden losgelaten”, zei Judicaël Somé, een 24-jarige student. Volgens een burgergroepering voor ecologische landbouw heeft Burkina Faso eitjes van genetisch gemodificeerde muggen uit Italië ingevoerd, die sinds november 2016 in een laboratorium van het onderzoeksinstituut IRSS (Institut de Recherche en Science de la Santé) bewaard worden. De steriele muggen zouden tegen eind 2018 losgelaten worden voor een observatie in verscheidene plaatsen bij de stad Bobo Dioulasso.
“Met deze optocht willen we de Burkinese autoriteiten wijzen op het gevaar van het avontuur waarin Burkina zich aan het storten is. Na het ggo-katoen gaan we naar het voedsel met Niébé BT (genetisch gemodificeerde boon) en naar de gezondheid met de genetisch gemodificeerde muggen (tegen malaria). Wij vragen ons af welke impact dat allemaal kan hebben”, zei de coördinatrice van de betoging, Blandine Sankara.
Burkina Faso keerde eerder transgeen katoen van Monsanto de rug toe, zeggend dat het niet rendabel was omdat de vezel steeds korter werd en dus goedkoper op de wereldmarkten.

bron: Belga