Begijnenbeek treedt buiten oevers in Diest

door
Belga
Leestijd 1 min.

De stad Diest heeft vandaag de handen vol met de gevolgen van het onweer van gisterennamiddag. In de loop van de nacht trad de Begijnenbeek immers uit haar oevers en liepen verschillende straten en huizen onder water. Met behulp van twee grote pompen zijn de stads- en hulpdiensten er intussen in geslaagd het waterpeil fiks te doen dalen. Gisteravond rond 23.00 uur leek de toestand nog onder controle, maar vanaf 03.00 uur kregen de hulpdiensten de eerste oproepen van bewoners over ondergelopen straten en kelders. De Begijnenbeek bleek buiten haar oevers te zijn getreden en leek te blijven stijgen.

De brandweer zette daarop alles in het werk om het peil van de beek te doen dalen. Daarvoor werden twee pompen ingezet, één die het water naar de Demer pompte, en een tweede die het water naar een gracht pompte. Ook de sluizen werden opengezet zodat het water van de beek gecontroleerd de stad in kon lopen. Tezelfdertijd deelden de stads- en hulpdiensten ook zandzakjes uit aan de getroffen bewoners. Rond 10.00 uur deze ochtend waren al zo'n 40 paletten zandzakjes uitgedeeld.

Rond 14.30 uur meldde het stadsbestuur dan dat zowat alle straten droog stonden en kelders en garages leeggepompt zijn, terwijl het peil van de Begijnenbeek voldoende snel aan het dalen was.

bron: Belga