Youtubers zetten kinderen sneller aan om ongezonder te eten

Youtubers zetten kinderen sneller aan om ongezonder te eten
Foto Unsplash

Overgewicht is een groeiend probleem, zowel bij volwassenen als kinderen. Vooral sociale media lijkt hierin een cruciale rol te spelen. Uit een studie blijkt nu dat Youtubers een negatieve invloed hebben op het eetpatroon van kinderen. 

Tijdens het European Congress on Obesity kwamen onderzoekers een belangrijk rapport voorstellen. Uit hun bevindingen blijkt dat de posts van Youtubers een grote invloed hebben op wat kinderen eten. Voor het onderzoek werden 176 kinderen in drie groepen verdeeld. Een deel kreeg foto’s van ongezonde voeding te zien, de tweede groep kreeg alleen beelden met gezond eten te zien en de laatste groep zag afbeeldingen die niets met eten te maken hadden.

SnacksIn het tweede deel van de test kregen de proefpersonen gezonde en ongezonde snacks. Kinderen die voordien beelden van ongezonde voeding hadden gezien, aten 26% meer calorieën dan hun lotgenoten.

Strengere regels 

De onderzoekers pleiten voor strengere regels. Volgens hun is het verschil tussen reclame en een gewone post niet duidelijk. Zo zouden de kinderen influencers en vloggers beschouwen als vrienden en niet zozeer als marketeers.