Afvaleiland in Grote Oceaan is drie keer zo groot als Frankrijk

Afvaleiland in Grote Oceaan is drie keer zo groot als Frankrijk
Unsplash / M. Blazevic

Het afvaleiland dat ronddrijft in de Grote Oceaan is aangegroeid tot drie keer de grootte van Frankrijk. Geschat wordt dat de immense massa bestaat uit ongeveer 1,8 miljard stukjes afval die samen 79.000 ton zouden wegen.

Plastic vervuilt onze oceanen en het beste bewijs daarvan vind je in de Grote Oceaan. Tussen Hawaï en California drijft er een enorme hoop afval. Het ‘afvaleiland’ blijft maar aangroeien en is ondertussen al drie keer zo groot als Frankrijk. Dat blijkt uit een analyse van al de rotzooi die twee jaar in beslag nam.

De reden waarom dat zo lang duurde, is door enorme schaal van de hoeveelheid afval dat zich daar verzameld. Zo wordt het aantal stukjes vui geschat op 1,8 miljard. Samen zouden ze ongeveer 79.000 ton wegen. Door de aardbeving in Japan in 2011 dikte de hoop heel wat aan.

Eiland met toiletbril

Het eiland bestaat hoofdzakelijk uit plastic, meldt Paper Free World. Daarnaast zaten er ook heel wat weggegooide visnetten, flessen, borden en touwen in. Er werd zelfs een toiletbril in teruggevonden. Zo’n 8% van de hoop bestaat uit microplastics. Dat heel kleine deeltjes plastic die gevormd worden als het plastic afbreekt. Die kunnen opgegeten worden door vissen en zo op ons bord terecht komen.

“We hebben een gecoördineerde aanpak nodig om ons gebruik van plastic te herdenken”, laat de organisatie weten. “De cijfers spreken voor zich.” Paper Free World roept iedereen dan ook op om hun consumptie van plastic te beperken.