Rechterhand van Kim Jong Un gaat Donald Trump persoonlijke brief geven

Rechterhand van Kim Jong Un gaat Donald Trump persoonlijke brief geven
Rechterhand van Kim Jong Un gaat Donald Trump persoonlijke brief geven

De rechterhand van Kim Jong Un, Kim Yong Chol, reist naar Washington om Amerikaans president Donald Trump een persoonlijke brief van de Noord-Koreaanse leider af te geven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, ontmoette Kim Yong Chol woensdag en gisteren in New York in een poging de geplande top in Singapore, die Trump eerder had afgeblazen, te redden.

Volgens Pompeo is er “echte vooruitgang” geboekt tijdens de gesprekken met Kim Yong Chol, maar hij was nog niet zeker of de top op 12 juni zou doorgaan. Washington wil dat Noord-Korea zijn kernprogramma stopzet, en Pyongyang wil af van de zware economische sancties. Noord-Korea heeft beloofd om het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij te maken, en leek zijn enige nucleaire testsite vorige week te vernietigen.

Vroeger op de dag op kwamen hooggeplaatsten van Noord- en Zuid-Korea bijeen in het grensdorp Panjumon, in de zwaar beveiligde gedemilitariseerde zone (DMZ), om de overeenkomsten die ze in april en mei bereikten, te implementeren.

De twee Korea’s kwamen overeen om een verbindingsbureau op te richten in de Noord-Koreaanse grensstad Keasong, zei een functionaris bij het ministerie voor Eenmaking aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Er werd ook beslist om maatregelen te treffen om familieleden te herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953 van elkaar gescheiden zijn, en om een grensoverschrijdende treinverbinding op te starten.

Bron: Belga