Oosten van Vlaams-Brabant zwaar getroffen door onweer

Het onweer heeft deze namiddag in het oostelijke deel van Vlaams-Brabant bijzonder hard toegeslagen. Op sommige plaatsen viel er op een half uur tijd even veel regen als normaal in een volledige maand. Op verschillende plaatsen in het Hageland en daarbuiten liepen dan ook kelders, straten en huizen onder water. Een aantal belangrijke wegen werden zelfs tijdelijk afgesloten. Nergens vielen er slachtoffers maar de materiële schade is aanzienlijk. De gemeente Aarschot kreeg het bijzonder zwaar te verduren, zelfs in die mate dat het noodnummer 1722 er een tijdlang overbelast was. Het op- en afrittencomplex van de E314 werd een tijdlang afgesloten omdat de weg er volledig onder water stond en ook in deelgemeente Rillaar liepen ettelijke straten onder water. Het water is op de meeste plaatsen intussen weggetrokken zodat het op- en afrittencomplex en de hoofdwegen opnieuw toegankelijk zijn voor het verkeer.

Ook in Bekkevoort had de zware regenval gevolgen voor het verkeer. De politie moest er de N29 en N2 vanaf afrit van de E314 tijdelijk afsluiten. Eenzelfde verhaal in Tielt-Winge waar de N2 Brussel-Maastricht in de richting van Diest tijdelijk afgesloten werd vanaf de rotonde van het Gouden Kruispunt. Het water stond er zo hoog op de weg dat personenwagens er niet meer door geraakten. Ook tal van andere straten stonden volledig blank.

Ook in Glabbeek, Lubbeek, Landen en Kortenaken werden de hulpdiensten bedolven onder noodoproepen. Daar viel op een half uur tijd even veel regen als anders in een maand. In Zoutleeuw werd zelfs even gevreesd dat de dijken van de Dormaalsebeek en Kleine Gete het zouden begeven. Dat is vooralsnog niet het geval maar de gemeente houdt de toestand nauwlettend in de gaten.

bron: Belga