Madrid zet licht op groen voor nieuwe Catalaanse regering

Madrid zet licht op groen voor nieuwe Catalaanse regering

De Spaanse regering heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe regionale regering in Catalonië. De nieuwe regering telt geen ministers die in gevangenschap of ballingschap zitten, wat voor Madrid een noodzakelijke voorwaarde was om de voogdij op Catalonië op te heffen. De samenstelling van de nieuwe Catalaanse bewindsploeg van minister-president Quim Torra werd vandaag gepubliceerd in de Catalaanse versie van het staatsblad. Die publicatie kan enkel plaatsvinden wanneer de regering in Madrid daarmee instemt. Catalonië werd vorig najaar immers onder voogdij geplaatst, nadat het geprobeerd had om zich van Spanje af te scheiden.

Torra had op 19 mei al een eerste poging gedaan om zijn regering benoemd te krijgen. Maar toen lag Madrid nog dwars omdat de voorgestelde bewindsploeg vier leden telde die gevangen zaten of die in ballingschap verblijven.

De publicatie van de namen van de Catalaanse ministers zorgt ervoor dat de regionale regering officieel van start kan gaan. Daardoor zal de voogdij op de regio automatisch worden opgeheven.

bron: Belga