Frankrijk betreurt Belgische reacties op Frans bod voor vervanging F-16’s

Frankrijk betreurt Belgische reacties op Frans bod voor vervanging F-16's

Frankrijk betreurt de manier waarop zijn aanbod voor de vervanging van de Belgische F-16’s, hier en daar is onthaald in ons land. Dat blijkt uit een interview met de Franse ambassadeur in ons land, Claude-France Arnould, met De Standaard en Le Soir. Ze gaat er prat op dat het Franse aanbod compatibel is met de procedure die de regering-Michel lanceerde voor de vervanging van de toestellen. De regering heeft 3,6 miljard voorzien voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Vanaf 2023 verdwijnen de F-16’s uit roulatie. Twee kandidaten stapten in de officiële procedure: de F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van Airbus.

Maar buiten de procedure om, kwamen de Fransen met een voorstel voor een strategisch partnerschap, rond de Rafale van de groep Dassault en de deelname aan het Frans-Duits project voor de ontwikkeling van een gevechtstoestel van de nieuwe generatie. Het leek er op dat Frankrijk zich daarmee juridisch buitenspel had geplaatst, al is het niet duidelijk hoe de regering met de Franse piste zal omgaan.

“Frankrijk zag dat België op zoek was naar een partnerschap. Onze juridische experts, en we hebben er veel, verzekerden ons dat dit geen probleem zou opleveren met de RFGP (Request for Government Proposal)”, reageert de Franse ambassadeur vandaag.

Het gaat over 34 nieuwe gevechtstoestellen, “binnen de enveloppe die de regering zelf voorzien heeft”, verzekert Arnould. “Ons aanbod voor het partnerschap omvat een samenwerking voor alles wat te maken heeft met de uitrusting, training en ­simulatoren. Wij leveren ook de reserveonderdelen. Bovendien willen we België betrekken bij de ontwikkeling van het lucht­gevechtssysteem van de toekomst. En dan is er ons vliegdekschip. Met maritieme versies van de Rafale kan België daar gebruik van maken. Dat is ongezien, we stellen dit niet aan eender wie voor”.

Een aantal commentaren dat op het Franse voorstel volgde, is evenwel niet goed aangekomen bij onze zuiderburen. Ze ontkent dat de Fransen zich arrogant of oneerlijk opstellen. Ook dat de termen “chantage” en “kolonialisme” vielen, maakte de Fransen niet gelukkig.

bron: Belga